VRAGEN STAAT VRIJ

ELEKTRISCHE RADIATOREN
VAAK EEN SLIMME KEUZE

De huidige elektrische radiatoren zijn absoluut niet meer te vergelijken met de oude convectoren. Zowel qua werking als technologie zijn ze erg innovatief. Elektrisch verwarmen kan dus heel vaak interessant zijn. Wanneer en waarom? Dat lees je in dit artikel.

Lees verder

Hoe werkt een elektrische radiator?

A priori is het antwoord evident: elektrische radiatoren werken op elektriciteit. Wat valt er nog meer over te zeggen? Eigenlijk werken ze net zoals een broodrooster: elektrische stroom gaat door een weerstand die warm wordt. Die warmte wordt vervolgens verspreid zodat je sneetje brood mooi goudbruin wordt geroosterd.

In de huidige radiatoren bevindt de elektrische weerstand zich vanonder in het toestel en warmt hij een vloeistof op die ‘warmteoverdrachtsvloeistof’ wordt genoemd. Die verwarmt op haar beurt de voorkant van het toestel waardoor de warmte uitstraalt. Staat de radiator op stand-by, dan blijft het toch lekker warm aanvoelen: door de inertie van de warmteoverdrachtsvloeistof blijft de radiator immers warmte afgeven.

Wat zijn de voordelen?

  • Thermisch comfort. De moderne radiator met warmteoverdrachtsvloeistof wordt ‘zachte warmte door inertie’ genoemd. Hij combineert zachte warmte (straling op lage temperatuur) met inertie waardoor de temperatuur lange tijd stabiel en gelijkmatig blijft.
  • Zuivere lucht. C In tegenstelling tot de traditionele convectoren werkt de radiator in een gesloten circuit waardoor er dus geen onaangename geuren of stof worden uitgestoten. Bovendien droogt hij de omgevingslucht niet uit.
  • Veiligheid. Het toestel kan op een laag vermogen worden ingesteld dankzij een intelligente bediening: zo loop je geen risico om je te verbranden!
  • Besparing. Door het grote inertievermogen van de warmteoverdrachtsvloeistof en de gelijkmatige verdeling van de warmte kan de kamer makkelijker op een relatief lage temperatuur worden gehouden. Op die manier wordt het energieverbruik geoptimaliseerd wat een reële kostenbesparing met zich meebrengt.
  • Ecologie. Sinds 2018 moeten alle elektrische radiatoren beantwoorden aan de vereisten van de Europese EcoDesign richtlijn. Het resultaat? Toestellen die minder energie verbruiken. En dat is niet alles: de warmteoverdrachtsvloeistof die Radson gebruikt is een plantaardige olie van hoogwaardige kwaliteit die wordt geproduceerd met respect voor het milieu. Dat geldt ook voor de behandeling en de recyclage van de radiatoren.
  • Geen onderhoud. De plantaardige olie van de Radson-radiatoren is bestand tegen extreme temperaturen. Je hoeft tijdens de hele levensduur van het toestel die olie dus nooit te vervangen.
  • Flexibiliteit. Het gamma elektrische radiatoren is zeer uitgebreid: van handdoekendrogers tot paneelradiatoren en decoratieve objecten. Je vindt makkelijk een elektrische verwarmingsoplossing voor elke ruimte.
Wanneer kan je best elektrische radiatoren gebruiken?

Klassieke radiatoren zijn verbonden met een centraal verwarmingssysteem. Elektrische toestellen werken onafhankelijk van elkaar en verwarmen dus de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn individueel. Ze worden dan ook aangeraden als je ruimtes apart wil verwarmen of als je één bepaalde ruimte snel wil verwarmen.

Daarnaast zijn ze ook de ideale oplossing als, in het geval van een renovatie bijvoorbeeld, je bijkomende radiatoren wil installeren zonder de waterleiding van de centrale verwarming te moeten opbreken. Ten slotte kunnen elektrische radiatoren prima gebruikt worden als bijverwarming bij vloerverwarming of gecombineerd worden met zonnepanelen. Dat is een extra energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing!

Welke verschillende soorten elektrische radiatoren bestaan er?

De handdoekendroger. Zijn naam zegt het zelf! Handdoekendrogers vind je voor elke soort badkamer: met elegante rondingen, gewaagde geometrische vormen, discreet, hoog, klein, met extra ruimte om veel wasgoed te kunnen laten drogen…

Sommige radiatoren zijn uitgerust met een turbo waardoor de gewenste temperatuur in de badkamer sneller bereikt kan worden.

De paneelradiator. Dit type heeft vooraan een plat paneel waardoor hij discreet in elke ruimte, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer, kan worden gebruikt. De verticale versie is erg praktisch voor smalle of hoge ruimtes.

De designradiator. Afgeronde hoeken, wit- of zwartgranieten oppervlakken, ultradun … designradiatoren verwarmen een ruimte maar zijn ook een mooi decoratie-object.

De buisradiator. Een retrodesign dat zowel in een modern als traditioneel interieur mooi past. Bestaat ook in verticale versie.

De aluminiumradiator. Voor een zachte en gesofisticeerde toets met een vleugje oosterse elegantie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met welke technologische vernieuwingen zijn ze uitgerust?

Dankzij enkele intelligente oplossingen produceren de elektrische radiatoren van Radson warmte op een energie-efficiënte manier:

Openraamdetectie.
Wanneer de radiator een plotse en snelle daling van de temperatuur detecteert (omdat je een venster hebt opengezet om te verluchten bijvoorbeeld), gaat hij automatisch in stand-by staan.

Aanwezigheidsdetector.
De radiator schakelt automatisch uit wanneer de bewegingssensoren gedurende een lange periode geen beweging meer waarnemen.

Intelligente regeling van de temperatuur.
Wil je een temperatuur van 24°C in de badkamer om 7u30? Het toestel bepaalt zelf de meest efficiënte manier om die te bereiken. Het houdt ook rekening met je gewoontes en past zijn verwarmingsmethode daaraan aan.

Heb je advies nodig om een elektrische radiator te kiezen? De Facq-experts in onze showrooms helpen je graag verder.

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up