De huidige elektrische radiatoren zijn absoluut niet meer te vergelijken met de oude convectoren. Zowel qua werking als technologie zijn ze erg innovatief. Elektrisch verwarmen kan dus heel vaak interessant zijn. Wanneer en waarom? Dat lees je in dit artikel.
A priori is het antwoord evident: elektrische radiatoren werken op elektriciteit. Wat valt er nog meer over te zeggen? Eigenlijk werken ze net zoals een broodrooster: elektrische stroom gaat door een weerstand die warm wordt. Die warmte wordt vervolgens verspreid zodat je sneetje brood mooi goudbruin wordt geroosterd.
In de huidige radiatoren bevindt de elektrische weerstand zich vanonder in het toestel en warmt hij een vloeistof op die ‘warmteoverdrachtsvloeistof’ wordt genoemd. Die verwarmt op haar beurt de voorkant van het toestel waardoor de warmte uitstraalt. Staat de radiator op stand-by, dan blijft het toch lekker warm aanvoelen: door de inertie van de warmteoverdrachtsvloeistof blijft de radiator immers warmte afgeven.
Klassieke radiatoren zijn verbonden met een centraal verwarmingssysteem. Elektrische toestellen werken onafhankelijk van elkaar en verwarmen dus de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn individueel. Ze worden dan ook aangeraden als je ruimtes apart wil verwarmen of als je één bepaalde ruimte snel wil verwarmen.
Daarnaast zijn ze ook de ideale oplossing als, in het geval van een renovatie bijvoorbeeld, je bijkomende radiatoren wil installeren zonder de waterleiding van de centrale verwarming te moeten opbreken. Ten slotte kunnen elektrische radiatoren prima gebruikt worden als bijverwarming bij vloerverwarming of gecombineerd worden met zonnepanelen. Dat is een extra energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing!
De handdoekendroger. Zijn naam zegt het zelf! Handdoekendrogers vind je voor elke soort badkamer: met elegante rondingen, gewaagde geometrische vormen, discreet, hoog, klein, met extra ruimte om veel wasgoed te kunnen laten drogen…
Sommige radiatoren zijn uitgerust met een turbo waardoor de gewenste temperatuur in de badkamer sneller bereikt kan worden.
De paneelradiator. Dit type heeft vooraan een plat paneel waardoor hij discreet in elke ruimte, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer, kan worden gebruikt. De verticale versie is erg praktisch voor smalle of hoge ruimtes.
De designradiator. Afgeronde hoeken, wit- of zwartgranieten oppervlakken, ultradun … designradiatoren verwarmen een ruimte maar zijn ook een mooi decoratie-object.
De buisradiator. Een retrodesign dat zowel in een modern als traditioneel interieur mooi past. Bestaat ook in verticale versie.
De aluminiumradiator. Voor een zachte en gesofisticeerde toets met een vleugje oosterse elegantie.
Dankzij enkele intelligente oplossingen produceren de elektrische radiatoren van Radson warmte op een energie-efficiënte manier:
Openraamdetectie.
Wanneer de radiator een plotse en snelle daling van de temperatuur detecteert (omdat je een venster hebt opengezet om te verluchten bijvoorbeeld), gaat hij automatisch in stand-by staan.
Aanwezigheidsdetector.
De radiator schakelt automatisch uit wanneer de bewegingssensoren gedurende een lange periode geen beweging meer waarnemen.
Intelligente regeling van de temperatuur.
Wil je een temperatuur van 24°C in de badkamer om 7u30? Het toestel bepaalt zelf de meest efficiënte manier om die te bereiken. Het houdt ook rekening met je gewoontes en past zijn verwarmingsmethode daaraan aan.
Heb je advies nodig om een elektrische radiator te kiezen? De Facq-experts in onze showrooms helpen je graag verder.
Google+