VOLGENS DE PROFESSIONAL

EEN DOUCHE INSTALLEREN?

Vraag het aan een professional!

Als je je droomdouche gaat installeren, werk je best vanaf het begin met je installateur samen. Die kan ervoor zorgen dat wat je mooi en comfortabel vindt ook technisch lukt in jouw badkamer. Onze professional legt alvast uit waarmee je rekening moet houden bij douchebakken en -deuren.

Lees meer

Wie ben ik?
Voornaam: Patrick
Naam: Defour
Beroep: Country Manager
Bedrijf: HÜPPE Belux

Welke verschillende soorten douchebakken zijn er?

“Douchebakken worden voornamelijk in drie materialen ontworpen: acryl, geëmailleerd staal en kunststeen. Bij Hüppe gebruiken we alleen kunststeen omwille van de vele voordelen: de douchebak voelt warm aan, vervormt niet en is geruisloos. Dat betekent dat je het geluid van water niet hoort, noch in de badkamer, noch in de aanpalende ruimtes. Kunststeen is van nature al niet erg glad, maar je kan modellen bestellen met extra antislipafwerking.”

“Ook in een kleine badkamer kan je
een ruime en lichte douche installeren.”

Dit materiaal is zwaarder maar kan direct op de ondervloer worden geplaatst. Bovendien kan met de Gel Coat afwerking de schade aan de oppervlakte van de douchebak makkelijk hersteld worden.

Zijn er verschillende stijlen?

“Sommige douchebakken in kunststeen zijn ultraplat. Dat is heel mooi, je legt ze op hetzelfde niveau als de rest van de badkamervloer. Andere douchebakken hebben dan weer een iets hogere rand wat is aan te raden als de afvoer traag loopt of als de douchebak eerder klein is. Het waterniveau kan dan immers makkelijk stijgen. Kijken we naar de vorm, dan vinden we vierkante, rechthoekige, kwartronde en halfronde douchebakken en zelfs vijfhoeken. Er zijn ook verschillende afmetingen verkrijgbaar. Uiteraard zal je een keuze moeten maken in functie van de oppervlakte die je ter beschikking hebt.”

Zijn er ook verschillende versies voor de deuren?

“We hebben drie soorten deuren: zwaaideuren, schuifdeuren en inloop- of walk-in schermen. Dit zijn hun belangrijkste eigenschappen:

Zwaaideuren :
mooi, redelijk transparant, makkelijk te onderhouden. Je hebt wat meer plaats nodig om ze te openen. Sommige modellen kan je zowel naar buiten als naar binnen openen. Handig om lekken op de grond te vermijden. Er zijn verschillende configuraties mogelijk: een enkele deur, een deur met een vaste wand, saloondeuren …
Ten slotte zijn er ook zwaaideuren die je kan gebruiken om de douchecabine groter te maken. Na het douchen draai je ze gewoon tegen de muur.

Schuifdeuren:
hebben geen ruimte nodig om te openen en laten geen druppels op de grond achter. Smallere toegang, iets minder strakke look door de rails.

Inloopschermen:
heel transparant en mooi, makkelijk te onderhouden. Beschermt minder goed tegen spatten. In de douche is het minder warm, tenzij je kiest voor de Xtensa-wand die uit twee schermen bestaat, een vaste wand en een schuifdeur.

Is een douche zonder opstap hetzelfde als een inloopdouche?

“Een douche zonder opstap hoeft niet perse een inloopdouche te zijn. Het idee is dat je je been niet hoeft op te tillen om in de douche te stappen. De douchebak staat immers op dezelfde hoogte als de rest van de badkamervloer en de sifon is verwerkt in de ondervloer.”

Waar moet een installateur bij dit soort douche op letten?

“Hij moet zeker aandacht besteden aan de deur: schuifdeuren zijn hier niet mogelijk aangezien die een binnenrail hebben. Uitzondering is de Xtensa-wand waarvan de afgeronde rail maar 10 mm hoog is. Zwaaideuren zijn dan weer perfect – je hoeft alleen een lat tegen de druppels op de bak te plaatsen en dan nog … uiteindelijk zijn een paar druppels geen ramp. Je douche is immers geen aquarium (lacht)!”

Meestal worden zwaaideuren geplaatst zonder afwateringsprofiel, zo is de douche makkelijk toegankelijk. Bevestig je toch liever wel een profiel voor meer waterdichtheid, vergeet dan niet de dichting (voorgesneden)  onderaan de deur in te korten om te vermijden dat ze te snel verslijt.

Waar moet een installateur op letten bij een ‘normale’ douche?

“Eerst en vooral moet de douchebak goed gemonteerd zijn zodat het water makkelijk kan weglopen. Wordt hij gemonteerd op hetzelfde niveau als de badkamervloer, dan moet hij goed afgedicht worden om spleten te vermijden. Wat de deur betreft: plaats eerst de tegels en neem dan de afmetingen op, bij deuren zonder profiel is dat zelfs een must. Let er bij het plaatsen op dat de deur goed aansluit op de douchewand. Anders krijg je problemen met de waterdichtheid!”

Welk advies geef je om de juiste douche te kiezen?

“Kom zeker eens langs in de Facq-showrooms: daar kan je alle deuren bekijken en de uitgebreide mogelijkheden ontdekken: vorm, uitsnijdingen, kleur van de profielen, gezandstraald glas of spiegelglas, verschillende douchedecors … Breng zoveel mogelijk informatie mee zodat de adviseurs je goed kunnen helpen: welke vloer heb je, een plan van de ruimte dat aangeeft waar er (deur)openingen en vensters zijn … Denk ook na over wie de douche gaat gebruiken: is het een oudere persoon die makkelijk in de douche moet kunnen stappen en plaats nodig heeft voor een stoeltje? Of je kids die in de badkamer Pirates of the Caribbean willen naspelen? In dat geval zullen er hogere eisen aan de waterdichtheid worden gesteld (lacht). Nog een laatste tip: een ruime en lichte douche is het geheim om de dag goed te beginnen. En dat kan altijd, ook in een kleine badkamer!”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up