ONTMOETING

JE VERWARMING ONDERHOUDEN

voor een warme winter

Iedereen wil een knus huis, waar het aangenaam vertoeven is tijdens de koude en regenachtige wintermaanden … Comfortabele centrale verwarming is daarbij erg belangrijk. Reden genoeg dus om onze verwarmingsinstallatie in de watten te leggen. Wanneer, hoe, waarom en door wie moet je ze laten onderhouden? Een expert beantwoordt al onze vragen.

lees meer

Kristof Swerts
Het Groene Huis-expert, Facq Hasselt

Heeft elektromechanica gestudeerd.
Werkt sinds 5 jaar bij Facq.
Is gepassioneerd door de natuur en duurzame energie.

Dag Kristof. Jij bent Het Groene Huis-expert bij Facq in Hasselt en gepassioneerd door energiebesparing en milieubescherming. De aangewezen persoon dus om ons meer te vertellen over het onderhoud van verwarmingsketels. Waarom moeten we onze ketel eigenlijk laten onderhouden?

Kristof Swerts : “Als een ketel goed onderhouden wordt, ben je zeker dat je een optimaal rendement behaalt. Bovendien zorg je ervoor dat de uitstoot in het milieu binnen de wettelijke normen blijft. Ten slotte is het een goede manier om de levensduur van je ketel te verlengen. Kortom, je ketel onderhouden is belangrijk voor een optimale werking. En het is ook goed voor je portemonnee want je vermijdt er reparaties mee. In de loop der jaren hecht er zich immers vuil aan verschillende belangrijke onderdelen. Gevolg: je ketel zal meer verbruiken en het rendement daalt. Je kan die onderdelen dus maar beter regelmatig laten schoonmaken. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de brander, die vaak een eerste slachtoffer is.”

Bestaan er wettelijke verplichtingen voor het onderhoud?

K.S. : “Ja, naargelang het gewest waarin je woont, ben je verplicht de verwarmingsketel te laten onderhouden of te laten controleren. De verzekering doet ook zijn zegje. Want een slecht onderhouden ketel kan in extreme gevallen leiden tot ontploffingsgevaar of brandgevaar. Als dat zou gebeuren, zal de verzekering naar een attest vragen dat bewijst dat je je ketel regelmatig hebt laten controleren of onderhouden.”

De brander is het onderdeel dat zorgt voor de verbranding van de energie. Bij dit proces ontsnappen er gassen en roet. Dit kan de brander op termijn verstoppen zodat die de verbranding niet meer optimaal gebeurt.

Wettelijke verplichtingen in België

Vlaanderen: verplicht onderhoud van de toestellen voor centrale verwarming:
• elke twee jaar voor aardgasketels met een vermogen van ≥ 20 KW
• elk jaar voor mazoutketels met een vermogen van ≥ 20 KW
• elke twee jaar voor ketels voor de verbranding van vaste brandstoffen (hout, pellets, steenkool …)

Wallonië en Brussel: verplichte controle (onderhoud is facultatief):
• elke drie jaar voor aardgasketels met een vermogen van ≥ 20 KW
• elk jaar voor mazoutketels met een vermogen van ≥ 20 KW
• elk jaar voor ketels voor de verbranding van vaste brandstoffen (hout, pellets, steenkool …)

Advies nodig over het onderhoud of de controle van je verwarmingsketel?
De experts van Het Groene Huis van Facq kunnen je helpen!

VIND EEN GROEN HUIS VAN FACQ IN JE BUURT >

Bij wie kan je terecht om een verwarmingsketel te laten controleren of onderhouden?

K.S. : “Bij een installateur die erkend is om te werken aan het type toestel dat jij hebt.”

Waaruit bestaat het onderhoud precies?

K.S. : “De installateur zal een hele reeks dingen controleren: de verbranding, de waterdruk, de schoorsteen. Hij kijkt ook de olietank na als dat relevant is bij jouw installatie. Daarnaast zal hij het toestel afstoffen, de brander, de schouw en eventueel de warmtewisselaar schoonmaken. Ten slotte geeft hij je een attest voor het schoonmaken en een attest voor de verbranding.”

Wanneer laat je het onderhoud best uitvoeren?

K.S. : “Dat doe je het beste in de lente of in de zomer. Waarom? Dan hebben verwarmingsinstallateurs het minder druk en is het makkelijker een afspraak te maken! Stel bovendien dat je onderdelen moet vervangen en de verwarming daardoor niet kan werken, dan is dat minder lastig tijdens de zomer. Want sowieso zet je normaal gezien ’s zomers toch geen verwarming aan.”

Wie moet het onderhoud uitvoeren? Wie moet de installateur bellen?

K.S. : “Het is de gebruiker van de verwarmingsketel die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan. Hij moet dus de installateur bellen. Als de eigenaar zelf in zijn woning woont, is dat zijn taak. Verhuurt hij zijn woning aan iemand, dan moet de huurder dat doen. De huurder moet ook één exemplaar van de twee attesten bij zich houden en één exemplaar aan de eigenaar geven. Zo kan die een kopie van de attesten aan de eventuele volgende huurders geven.”

“Je ketel onderhouden is belangrijk voor een optimaal rendement maar ook voor je portemonnee!”

 

Wat kan je als particulier nog doen om zonder zorgen de winter in te gaan, behalve je verwarmingsketel laten onderhouden door een professional?

K.S. : “Ik raad iedereen aan om de ruimte waar de verwarmingsketel staat regelmatig stofvrij te maken. Stof is niet de beste vriend van verwarmingsketels.”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Send

Sign up

Sign up